Friday, March 20

Di Manakah Engkau Berdiri?

Kata orang, di saat kau sudah melepasi tahap Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), kau harus ubah gaya pemikiran kau. Kiranya, kau haruslah sekurang-kurangnya tampak matang dan yeah, mampu menyesuaikan diri dalam society kini. Yang paling penting adalah kau mula mendekatkan diri kau dengan isu-isu semasa, ilmu tentang bidang pengajian akan diambil dan macam-macam lagi. Blergh.

Ini jujur aku kata. 

Tidaklah mudah untuk mencorakkan masa hadapan apabila kau mula rasa sangsi akan kebolehan diri sendiri. Dan ditambahnya pula, knowledge mengenai tertiary education ini bukanlah seperti knowledge kau terhadap segala gossip tentang dunia hiburan seantero dunia dan lain-lain. Ini realitinya. Kadang-kadang terms seperti O-level, A-level, Asasi, Diploma etc pun boleh confused. Hahahaha. Tiadalah aku menyalahkan sesiapa dalam hal ini ya. Cuma aku rasa ralat sebab tiada interest yang wow dalam mengetahui mengenai hal ini dengan lebih detailed. Jadi, jari ini harus ditunding pada siapa? Of course lah diri sendiri Tiadalah musuh yang lebih agung berbanding diri sendiri en? 

Well, well, well. 

Dan tidaklah juga aku stress tahap dewa sehinggakan nak isi borang UPU semua tu bagai nak menelan ilmu-ilmu Fizik, Bio dan Kimia dalam satu hari. Everything was okay, as for now. Alhamdullilah. Satu-satu hurdles yang aku cipta sendiri berjaya ditempuhi. Ha. Tapi kau akan merana sebentar. Cuba nak proses apa kau bakal hadapi dalam tempoh 10 tahun akan datang. Nak ambil diploma ke nak ambil asasi ke nak ambil matriks ke bla bla bla. Persoalan common yang akan muncul tiap kali portal kemasukan UPU dibuka buat pelajar SPM sejagat. Pendek kata, aku menyeru kepada lepasan SPM selepas ini supaya buatlah early research mengenai tertiary education ni. Tak rugi beb. Well at least, kau boleh lah show off kejap dengan kawan kau pasal A-level ke B-level ke C-level ke. (Hanya A-level je okay yang ada) Hahaha. 

I guess, early research on what you're going to pursue in the future will really help you in scholarships hunting // interviews and others later on . (True story)

Blergh. Menyimpang kejap. 

Serious cakap aku envy those yang 18 tahun tapi otak dah dua langkah ke hadapan. Yang lagi sedih, some juniors pun boleh fikir 10 kali lagi kritis compared to you. LOL. Kadang-kadang aku tanya sendiri, dekat tahap mana pemikiran kau? Cukup kah dengan berbekalkan pemikiran yang ada untuk melayakkan diri ke mana-mana yang dihajati? Juga, berbekalkan tiket SPM tempoh hari pun tidak cukup untuk menyokong anda dalam hal ini jika pemikiran masih lagi di bawah tampuk bangku sekolah. 

Aduh. Parah.

Sekarang ni, persaingan dekat mana-mana je. Bukan bab belajar, bekerja sahaja. Even nak masuk toilet pun ada persaingan. Bayangkan beratur bagai tunggul sekali ada orang sailang tempat kau. See? 

Apapun, aku pegang dengan benda ni je. Equip yourself with knowledge, be honest; as in be yourself and please please please amalkan minda yang berpegang teguh pada ajaran Sivik dan Kewargenaraan hahahaha. Sikap YOLO sometimes pun harus ada. That, I think differentiate you from others. Peduli lah apa orang yang interview atau orang sekeliling kata apa. (See that YOLO mode there? Ahaks.)


Jadi semua. Bukalah mata, hati dan minda kita. And be YOLO. 





No comments:

Post a Comment